Goudkoers

Bij het beleggen in goud zult u over een bepaalde hoeveelheid kennis moeten beschikken. Deze kennis gaat natuurlijk over de vorm van het goud waarin u wilt beleggen zoals goudbaren of gouden munten. U zult ook moeten weten wat de prijs van goud nu is en hoe deze prijs zich heeft ontwikkeld. Pas als u deze kennis hebt begrijpt u hoe de prijs zich ontwikkeld en kunt u een inschatting maken van wat de prijs in de toekomst gaat doen.

30 Dagen Goudkoers

1 Jaar Goudkoers

Er is maar één manier om meer te weten te komen hoe de goudkoers zich door de loop der jaren heeft ontwikkeld, u zult er veel over moeten lezen en uw eigen conclusies trekken. Het internet is hierbij een hele goede bron van informatie, er zijn veel websites die informatie geven over de ontwikkeling van de koers van goud en u bent er nu één aan het lezen. De informatie die u op het internet vindt kan u een goed inzicht geven over wat de oorzaken zijn van het op en neer gaan van de goudprijs. U kunt bijvoorbeeld een vergelijking maken van periodes dat de goudkoers omhoog of omlaag is gegaan en de gebeurtenissen in de wereld. Het is een feit dat belangrijke zaken die er in de wereld gebeuren een invloed hebben op de prijs van goud. Denkt u hierbij aan een oorlog die ergens uitbreekt waardoor de onzekerheid over de financiële toekomst toeneemt. Het maakt natuurlijk enig verschil waar deze oorlog uitbreekt maar zodra er landen bij betrokken zijn die een zekere invloed hebben op de wereld politiek dan zal de invloed op de ontwikkeling van de goudkoers groter zijn. Koerswijzigingen kunnen ook heel goed veroorzaakt worden door een economische crisis, in tijden van crisis zullen beleggers naar meer zekere vormen van beleggen zoeken. Het feit dat goud nooit haar waarde verliest en altijd een winst op zal leveren die op het niveau van de inflatie ligt maakt goud een zekere belegging. De grotere vraag naar goud die beleggers op de markt neer leggen zal de koers van goud dan doen stijgen.

De handel in goud vindt al vele jaren plaats en deze handel werd voornamelijk door professionele beleggers gedaan. Pas nadat de Verenigde Staten van Amerika als één van de laatste landen van de goud standaard afschafte wordt de prijs van goud bepaald door wat er in de markt gebeurd Amerika had als één van de sterkste economieën de koers vast gezet op 35 doller per troy ounce. Vanzelfsprekend hield de Amerikaanse economie vanwege haar invloed op de wereld economie de koers min of meer stabiel. Vanaf 1971 heeft de koers van goud de kans gekregen zichzelf te ontwikkelen en kende daarin veel pieken en dalen. In 1970 stond de goudkoers op 37 dollar, dit was nauwelijks hoger dan de Amerikaanse goud standaard en dit verklaard ook de invloed van Amerika. Vijf jaar nadat Amerika de goud standaard los liet en de goud prijs echt door de markt bepaald wordt stond de prijs op 140 dollar per troy ounce. Dit bleek een tussenstop te zijn naar recordprijzen van ruim 800 dollar per troy ounce in 1980. Na dit record ging het bergaf met de koers waarna deze jarenlang tussen de 300 en 400 dollar bleef zweven.

Na een dieptepunt rond het jaar 2000 is de goudkoers geleidelijk gaan stijgen. Al snel bleek deze stijging niet een korte opleving te zijn en dit maakte de belangstelling voor het beleggen in goud alleen maar groter. Dit had natuurlijk weer een opstuwende werking op de koers van goud waardoor de stijging alleen maar sneller ging. Er was een dip waar te nemen toen in 2008 de globale economische crisis uit brak, beleggers maakten pas op de plaats. De stijging werd echter doorgezet en record na record werd gebroken met al absoluut top jaar het jaar 2011. In 2009 was de goud prijs al door de magische grens van 1000 dollar per troy ounce heen gegaan maar niemand had verwacht dat de prijs twee jaar later al door de grens van 1500 euro heen zou gaan. Binnen drie maand van dit record stond de prijs alweer 100 dollar hoger en het einde lijkt nog niet in zicht. Hoe de koers zich verder gaat ontwikkelen is op het moment dat dit geschreven wordt nog niet duidelijk maar het einde lijkt nog niet in zicht. Of de prijs naar beneden gaat of dat de prijs alleen nog maar verder omhoog gaat zal de toekomst uit moeten wijzen maar het verloop van de laatste 40 jaar laat zien dat de koers van goud altijd omhoog zal gaan.