Gouden Tientje Sparen

Zodra u wilt gaan beleggen in goud hebt u de keuze om fysiek goud te kopen, dit zelf te bewaren en weer te verkopen als de goudkoers voldoende gestegen is, of u kiest voor goud sparen door middel van een spaarplan. De overeenkomst is dat u in beide gevallen profiteert van de stijging van de prijs van goud en de winsten die u daardoor kunt maken.

Bij een spaarplan hebt u zelf geen fysiek goud in uw bezit omdat het werkt als een spaarrekening. Voor veel beleggers is dit echter niet echt in goud beleggen en daarom kiezen zijn toch voor het sparen van fysiek goud. Bij het sparen van fysiek goud is er de mogelijkheid tot het sparen van gouden munten in diverse uitvoeringen en waardes of het sparen van goudbaren. Goudbaren hebben puur een beleggingsdoel en ze zijn niet erg boeiend om naar te kijken. Goud sparen door een mooie verzameling munten op te bouwen heeft als voordeel dat uw belegging erg mooi is om naar te kijken. Zodra u voor het sparen van gouden munten kiest gaat er een wereld voor u open, er zijn heel veel verschillende gouden munten die u kunt sparen. Vele landen slaan hun eigen gouden munten die voor beleggers bedoeld zijn of voor verzamelaars en u hebt dus een hele ruime keuze waaruit u uw favoriete munt kunt kiezen. Als u uw beleggingen dicht bij huis wilt houden dan kunt u het gouden tientje sparen.

Het gouden tientje is een Nederlandse gouden munt met een ‘face value’ van tien gulden. De eerste munt werd in 1818 in opdracht van koning Willem I geslagen en het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen in opdracht van koningin Wilhelmina. In de 115 jaar dat het gouden tientje geslagen werd was het een wettig betaalmiddel maar nadat in 1936 de papieren standaard ingevoerd werd verloor het gouden tientje de status van wettig betaalmiddel. Korte tijd was het gouden tientje nog populair onder beleggers maar daarna was het sparen van het gouden tientje het voornaamste doeleinde. Mensen die het gouden tientje sparen hebben ten doel om een hele mooie verzameling op te bouwen van soms heel bijzondere exemplaren. Denkt u hierbij aan de gouden tientjes uit 1892 waarvan er slechts 61 van geslagen zijn, het zal u niet verbazen dat deze gouden tientjes vrijwel nooit op de markt komen en als het wel gebeurd dan verwisselen ze voor erg veel geld van eigenaar. Het sparen van een gouden tientje kunt u ook doen om een zogenaamd appeltje voor de dorst op te bouwen.

Er zijn een behoorlijk aantal gouden tientjes in omloop omdat er van sommige jaargangen ruim 4 miljoen van geslagen zijn. Het zijn deze gouden tientjes die u voor de goudprijs aan kunt schaffen, gezien het feit dat een gouden tientje 6,048 gram bevat valt de prijs erg mee. Een gouden tientje sparen kan u dus redelijk voordelig voorzien van een mooi aanvulling op uw pensioen. Zelf bij het prijspeil van medio 2011 kunt u een gouden tientje kopen voor net over de tweehonderd euro. Een gouden tientje sparen komt op deze manier al heel snel binnen handbereik. Als u de mogelijkheid hebt om meerdere gouden tientjes per keer aan te kopen dan zal uw gespaarde vermogen natuurlijk sneller groeien. Uiteindelijk gaat u alleen een gouden tientje sparen omdat het een belegging in goud is en zoals u weet brengen beleggingen in goud altijd hun waarde weer op.

Het sparen van gouden munten mag dan wel erg spannen lijken maar u zult heel goed op moeten letten dat u uw goud veilig op bergt. Een aankoop van soms duizenden euro’s laat u niet zomaar ergens liggen en u zult dit dan ook het beste in een kluis bewaren. U kunt ook kiezen om het in bewaring te geven bij een gespecialiseerd bedrijf of in een deposito kluisje bij uw eigen bank. Hoe dan ook zult u kosten moeten maken voor de veilige opslag van uw goud aankopen en maakt u zich wellicht zorgen om de veiligheid er van. Als u voor goud sparen door middel van een spaarplan kiest dan hebt u dus geen fysiek goud in uw bezit en hoeft u ook niet voor de opslag er van te zorgen.