Goud of Zilveren Tientje

Bij het kiezen van de beleggingsvorm van uw voorkeur hebt u natuurlijk heel veel keuze. Wilt u in het Nederlandse tientje beleggen dan is het gouden tientje een voor de hand liggende keuze. Toch kunt u er ook voor kiezen om te beleggen in het zilveren tientje. Maar wat is nu de beste beslissing en waar kunt u het beste in gaan beleggen.

Beide Nederlandse tientjes hebben zo hun voordelen en nadelen dus het wordt tijd om de keuze voor het goud of zilveren tientje tegen elkaar af te zetten. De uiterlijke verschillen tussen beide tientjes zijn nogal duidelijk. Naast het verschil in materiaal, goud of zilver, zijn ook de afmetingen verschillend en ook de jaren dat de tientjes geslagen zijn maken een belangrijk verschil. Het gouden tientje werd geslagen in de periode van 1818 tot 1933. Deze periode kenmerkte zich door zeer veel gebeurtenissen waarvan het beginnen en ophouden van de zilver en goud standaard de meeste invloed had op het slaan van gouden tientjes. Hierdoor werd er niet elk jaar een nieuwe oplage uitgebracht en deze oplages waren ook niet allemaal even groot. Uiteindelijk zijn er 55 jaargangen geslagen waarbij ook in enkele jaren onder Koning Willem I twee uitgaven zijn geweest. Het zilveren tientje is geslagen vanaf 1970 ter ere van zeven belangrijke jubilea, er zijn per uitgave twee of drie series geslagen. Er zitten dus nogal wat verschillen tussen het goud of zilveren tientje als het over geslagen aantallen en aantallen uitgaven gaat.

Ook de afmetingen van het goud of zilveren tientje laten verschillen zien. Tientjes van goud hebben dezelfde afmetingen van 22,50 x 1,20 millimeter, tientjes van zilver verschillen echter van afmetingen per oplage. De eerste twee series tientjes van zilver hadden een diameter van 38 millimeter en daarna werd de diameter terug gebracht tot 33 millimeter. Met de kwaliteit van het goud of zilver ging het al niet anders, waar goud een constante kwaliteit van 21,6 karaat goud had wat een percentage van 90% inhield, werden de eerste drie series tientjes van 72% zilver geslagen en daarna van 80% zilver.

Wat te denken van het gewicht van het goud of zilveren tientje, gouden tientjes wegen allemaal 6,72 gram terwijl de eerste twee tientjes van zilver 18 gram wogen, de serie uit 1994 10,8 gram woog en de tientjes daarna 12 gram wogen. Het mag u duidelijk zijn dat het herkennen van een goud of zilveren tientje er in het geval van de zilveren uitvoering niet eenvoudiger op wordt. Toch is het niet allemaal kommer en kwel met de tientjes van zilver, in tegenstelling tot de tientjes van goud zijn er van de zilveren uitvoering nog nooit vervalsingen gevonden. Bij de gouden uitvoering zult u goed op moeten letten op de echtheid en bij voorkeur alleen aankopen doen bij een betrouwbare handelaar.

Voor u als belegger is het belangrijkste verschil tussen het goud of zilveren tientje het rendement dat u kunt behalen. Dit rendement wordt natuurlijk bepaald door de ontwikkelingen van de prijzen van goud en zilver. Vanwege het materiaal waar het gouden tientje van gemaakt is kunt u daar het hoogste rendement mee behalen.

Historisch gezien is de goudprijs veel verder gestegen dan de zilverprijs en voor beleggers in goud is dat goed geweest. Het zilveren tientje profiteert echter van het minder grillige verloop van de prijs van zilver. De stijging van de zilverprijs is er wel degelijk maar het gaat allemaal wat rustiger aan. Ook is de prijs van zilver natuurlijk veel lager en daarom kunt u grotere hoeveelheden zilver kopen voor hetzelfde bedrag waar u anders een klein beetje goud voor koopt. Uiteindelijk komt het neer op de zelfde vraag die beleggers in edelmetalen al jaren bezig houdt en waar lang niet iedereen het over eens is. Waar de ene belegger goudeerlijk is als hij zegt dat zilver de beste optie is, zal de andere belegger zeggen dat beleggen in goud voor hem een echte goudmijn is gebleken. U zult dus zelf op basis van uw eigen ervaringen en inzichten moeten kiezen of goud of zilver voor u de beste optie is. Indien dit nog steeds problemen oplevert en als u geen keuze kunt maken dan kunt u ook gewoon beide munten kopen.